Uddevalla Näringsliv

Strandpromenaden

strandpromenaden_big_

Uddevalla Näringsliv är stolta initiativtagare till Sveriges vackraste väg.

Strandpromenaden är totalt 9,3 km lång och kan delas in i tre delar: skogsdelen, stadsdelen och stranddelen. Den börjar vid de mer än 10.000 år gamla snäckskalsbankarna i Kuröd och sträcker sig sedan via centrala Uddevalla ända ut till badplatsen vid Lindesnäs. Längs vägen finns många intressanta platser och vackra vyer att beskåda. Strandpromenaden utnyttjas hela året runt och fackeltåget har blivit en återkommande tradition som är här för att stanna.

Strandpromenaden i Uddevalla ”Vackra vägars pris 2009” i konkurrens med 12 andra nominerade vägsträckor i Sverige.

Juryns motivering lyder:

”Uddevalla kommun och dess projektledare har skapat en länge saknad förbindelse mellan staden och dess fritidsområden och oväntat kommit på att göra det längs stadens otillgängliga bergssidor.

Det till synes omöjliga har man gjort möjligt genom gångförbindelsen i form av en träbro som organiskt följer bergets form och länkar samman staden med attraktiva badplatser och kusten i söder. Konstruktionen, ett samspel mellan trä och stål, ger med sin spektakulära upphängning en dramatik, som uppskattas av Uddevallaborna.

De kan nu tryggt och utan strapatser njuta av ett mycket frekventerat promenadstråk med sköna vyer mot Byfjorden och med Uddevallabron i horisonten. Genom denna gånglänk minskar behovet att använda bil för att ta sig från staden till fritidsområdena.Strandpromenaden är ett sådant projekt, som när det är genomfört framstår som självklart, men som krävt ett kreativt tänkande för att aktualiseras.”